3x3 Challenger

Nakon prošlogodišnje prisilne stanke uzrokovane pojavom koronavirusa, u Lipiku će se i ove godine igrati vrhunska 3x3 košarka. Lipik će, u organizaciji Udruge Libox i u partnerstvu s FIBA 3x3 krovnom košarkaškom asocijacijom, biti domaćin 3x3 Challengera koji će biti održan  21. i 22. svibnja.

Ovo će biti prvi svjetski 3x3 Challenger od studenog 2019. te ujedno i jedini 3x3 Challenger koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu gdje će 3x3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru. Ovu vijest potvrdila je FIBA 3x3 na svojim službenim stranicama, a komentirao ju je Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox.

- Ovo je ogromna stvar za 3x3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš „mali“ Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i zasada jedini 3x3 Challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019. godine.

 

Upravo je FIBA zatražila od nas da pokušamo organizirati ovaj povijesni 3x3 Challenger, usred pandemije, u Lipiku, u Hrvatskoj. Razlozi zašto su tražili to baš od nas leže u činjenicama da raspolažemo potrebnom profesionalnom opremom za odigravanje 3x3 natjecanja na najvišem nivou, imamo potrebno iskustvo i dobro smo organizirani, lokalna zajednica pruža punu podršku organizaciji i Hrvatska kao država je, kako to oni tumače, „poluotvorena“ zemlja, fleksibilna u epidemiološkim mjerama, bez policijskog sata, naglih zatvaranja preko noći i slično što jamči određenu sigurnost u aktivnostima. Naravno da ćemo pratiti i pratimo pozorno razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj, te ćemo shodno tome i reagirati. FIBA 3x3 Challengeri spadaju u vrhunska sportska natjecanja 1. kategorije, a s održavanjem ovog natjecanja na vrijeme smo obavijestili i tražili dodatne upute Civilnog stožera RH, te županijskog i gradskog civilnog stožera, Ministarstva sporta i turizma, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog košarkaškog saveza.

Sam događaj ćemo organizirati u potpunosti u skladu s propisanim i određenim epidemiološkim mjerama, vjerojatno bez publike, a sama FIBA će se uključiti u preventivni dio COVID mjera koje inače primjenjuju na svojim svjetskim natjecanjima, pojašnjava Pušćenik.

"Lipik je jedan od prvotnih organizatora u novoj igri 3x3, a domaćin je Challengera od 2016. godine.", piše između ostaloga u članku koji je objavljen na FIBA 3x3.

 

U dvorani i vjerojatno bez publike

Sve utakmice će biti odigrane uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, a prema trenutno raspoloživim informacijama 3x3 challenger će biti odigran u Školskoj sportskoj dvorani i to vjerojatno bez publike, uz live streaming. Nastupiti će 16 ekipa i sustav natjecanja je isti kao i ranijih godina. Sudionici će biti poznati kroz nekoliko tjedana, ali za očekivati je da će u Lipiku, uz najbolje europske ekipe, zaigrati i neke ekipe s drugih kontinenata. Prvog dana su na rasporedu utakmice razigravanje po skupinama, a u subotu su na rasporedu utakmice knock out faze i finale.

 

40 ekipa iz 20 zemalja s 4 kontinenta

Udruga Libox turnire u 3x3 košarci, ranije u streetballu organizira u Lipiku od 1999. godine, a od 2016. su od strane FIBA 3x3 dobili status challengera, što je praktički druga kategorija po snazi, odmah iza WT Mastersa. U protekla 4 izdanja Lipik 3x3 Challengera u Lipiku je nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to sa čak 4 kontinenta. Uz Japanske ekipe Tokyo i Utsunomyja, te australski Townswill i ekipu Princeton iz SAD-a, u Lipiku su igrale i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Begije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog pojave korona virusa prošle godine u cijelom svijetu nije bilo 3x3 natjecanja, odigran je samo završni Masters u Debrecenu. Ove godine je do sada odigran samo WT Masters u Dohi.

Na Olimpijskim igrama u Tokyu će nastupati samo 8 reprezentacija u muškoj i isto toliko u ženskoj konkurenciji. Na osnovu postignutih rezultata i renkinga, nastup u Tokyu su već osigurali u muškoj konkurenciji Srbija, Rusija, Kina i Japan, a u ženskoj Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska.

Za preostala 3 od ukupno 4 mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji borit će se 20 reprezentacija (među njima i Hrvatska muška 3x3 reprezentacija) na kvalifikacijama koje će samo 4 dana nakon Lipik3x3 challengera biti odigrane u Grazu (Austrija). Stoga možemo očekivati da će neke od tih reprezentacija igrati i na našem challengeru.

 

Jedini hrvatski 3x3 challenger

Lipik je već godinama jedini hrvatski 3x3 Challenger, a od gradova u regiji status challengera imaju još Ljubljana, Beograd i Novi Sad. Lipik je do sada bio kvalifikacijski challenger za 3x3 WT Masterse u Pragu (Češka), Saskatoonu (Kanada) i Lauseanni (Švicarska). 

U Lipiku su proteklih godina igrali najbolji igrači i ekipe 3x3 košarke iz cijelog svijeta. Jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 Challengeru uspjela slaviti dva puta je Novi Sad (2016. i 17.), do ove godine najbolje rangirana ekipa na svijetu. Latvijska Riga, trenutni svjetski broj 1 je u Lipiku slavila 2018. godine, a 2019. je pobjedila ekipa Vrbas iz Srbije.

Od 2016. godine kvalifikacijska natjecanja za plasman na Lipik 3x3 challenger (Sateliti i Questovi) igrani su u Melbourneu, Kopenhagenu, Moskvi, Minsku, Rigi, Lazzateu (Italija), Sarajevu, Beogradu, Vitezu te u Zagrebu, Splitu, Zadru i Varaždinu.

 

35 sudaca iz 20 zemalja

Također vrijedi podsjetiti da je u Lipiku u sklopu challengera posljednje tri godine organizirana međunarodna 3x3 sudačka akademiju. U Lipiku je sudilo i službeno zvanje 3x3 suca steklo 35 kandidatkinja i kandidata iz Španjolske, Francuske, Italije, Rusije, Izraela, Ukrajine, Austrije, Mađarske, Portugala, Danske, Češke, Slovačke, Grčke, Nizozemske, Ruminjske, Litve, Švicarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji danas sude 3x3 evente po cijelom svijetu.

 

Izvor: www.compas.com.hr