Lipik

Grad Lipik - vrata Slavonije

 

Grad Lipik je najzapadniji od ukupno 5 slavonskih gradova u Požeško slavonskoj županiji. Slobodno možemo reći da je naš grad na vratima Slavonije, gdje počinju slavonski običaji i kultura. 

Lipik je gradić u udolini obronaka Psunja uz rijeku Pakru.

Turizam se bazira na cjelogodišnjoj ponudi Toplica Lipik i Državne ergele Lipik, ljetnom kompleksu otvorenih bazena, manifestacijama i rekreaciji u prirodi. 

Otkriveni hipertermalni izvori u šumi su okrepljivali mnoge još u rimsko doba. Tokom povijesti se stoljetna hrastova šuma nadopunila novim biljkama i tematski uredila u neobarokni perivoj, a oko izvora napravilo jedinstveno lječilište. Lipik je oduvijek doživljavao napredak i promjene i upravo zbog svoje duge povijesti i različitih kultura je danas zanimljiv gostima.

Netipično slavonsko mjesto je počelo privlačiti turiste još početkom 19. stoljeća što je pratilo gospodarski razvoj cijeloga područja. Među prvima posjetiteljima željne odmora i zdravlja su bili prijatelji i plemići grofovske obitelji Janković. Tri generacije obitelji je tokom 100 godina zaslužno za oblikovanje perivoja i uzgoj konja na obližnjem imanju odakle je krenuo uzgoj plemenitih lipicanaca i osnovana Državna ergela Lipik.

Sredinom 19. stoljeća se grade nove zgrade lječilišta i vile te Lipik dobiva aristokratski štih. S vrhunskom ponudom  lječilišta, posebnošću neobaroknog perivoja i plemićke rekreacije na ergeli, Lipik je bio prepoznat kao moderna destinacija kontinentalnog turizma Europe. Doba krajem 19. stoljeća s novim turističkim objektima Mramorne kupke, Dependence, Kurhotel, Wandelbahn i Cursalon, mnogim šetnicama i fontanama u perivoju se zove „Belle Epoque“ Lipika. Destinacija se željeznicom povezuje s Bečom i Budimpeštom, te postaje odredište mnogih turista tokom cijele godine.

Tokom cijelog 20. stoljeća se Lipik širi izgradnjom vila, kompleksom otvorenih bazena, kasnije novog hotela i prirodnih atrakcija.

Krajem istog stoljeća nam dolazi upečatljivo ratno doba koje traje kratko. Ipak, Lipik se ponovo našao na početku gospodarskog razvoja koje neprestano traje, a u zadnjih 10 godina se počeo razvijati i turizam.  

Danas, zdravstveni turizam Toplica Lipik je sve značajniji, a rekreativna ponuda Državne ergele Lipik je sve kvalitetnija. Jedinstvena turistička ponuda Lipika i duga tradicija turizma pozicionira Lipik kao posebno mjesto za Vaš odmor i rekreaciju u jedinoj slavonskoj županiji.

Pozivamo Vas da se dolaskom u Lipik više upoznate s bogatom i burnom prošlošću, te uživate u jedinstvenosti naše ponude.