Što Vas očekuje

Jedinstveni Ajvar fest u Lipiku održat će se u subotu 24. rujna 2022. od 10 sati. 

Ajvar 

Specijalna vrsta namaza, napravljena od crvene paprike i patliđana, tajnih začina ali nekada i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima sa roštilja, a koliko ga neki vole i žlicom bi ga samog jeli. 

No, put do pune žlice dooobrog ajvara znaju samo neki, oni koje nije strah zasukati rukave i potrošiti cijeli radni dan kako bi se od paprike, patlidžana i dodatnih tajnih začina pripremila ta slasna crvena delikatesa. Ako ste uvjereni da je onaj ajvar koji Vi spremate najbolji u ravnoj Slavoniji, priključite se onima koji misle poput Vas i postanite natjecatelj na ovogodišnjem jedinstvenom  Ajvarfestu u Lipiku.

Slavonski doručak

Ove godine se održava i posebni 1. Slavonski doručak sa čak 1500 jaja, koji se idealno slažu uz naš i vaš novi ajvar.„Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje!“ Omiljeni slogan kojim počinjemo jutro i pripremu za najvažniji obrok dana- DORUČAK.  Kako to inače biva kad Slavonci pripremaju radnu akciju ona ne može započeti bez kvalitetnog doručka i čašice. U sklopu ovogodišnjeg 7. Ajvarfesta pozivamo sve naše posjetitelje i natjecatelje da nam se pridruže na 1. tradicionalnom slavonskom doručku. Pripremamo Vam najveću kajganu ikad ispečenu na ovom prostoru. A da Slavonci nisu samo vrijedni i veliki gurmani nego da imaju još kvaliteta, a to je veliko srce, pokazat ćemo kroz dobrotvornu akciju kojom ćemo skupljati dobrotvorne priloge za Mažoretkinje Grada Lipika koje dan poslije predstavljaju naš grad na svjetskom prvenstvu u mažoret plesu u Zagrebu.

Za natjecatelje

Organizatori su za natjecatelje pripremili namirnice potrebne za natjecanje (paprika, patlidžan), a prijava ekipa traje do 20. rujna 2022. na broj telefona  098/9476739 (Daria) gdje se mogu dobiti i sve dodatne informacije vezane za natjecanje.

Ajvarfest u Lipiku se održava već sedmu godinu i zaista želimo napraviti jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj. Održava se u stoljetnom parku u Lipiku na parkirališu. Natjecatelji će dobiti 15 kg paprike i 5 kg patliđana. Počinje u 10 sati, natjecatelji imaju vremena do 16 sati da završe svoje jelo. U 16 sati se jela ocjenjuju, a u 18 sati je javna objava rezultata i proglašenje pobjednika. 

Cjelodnevno događanje

Od 13-18 sati će po gradu voziti kočija sa lipicancima, a u isto vrijeme će voziti i turistički vlakić. Polazak je ispred gradske uprave.   

Cijeli dan će nas zabavljati tamburaški sastav Safir iz Pleternice.

Poziv

Nakon prošlogodišnje uspješne manifestacije, Ajvar fest je ove godine idealna prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar.

Svi ste pozvani na Ajvar fest 2022! 

Ali naravno pozivamo Vas i ostale manifestacije povodom Dana grada Lipika 2022. , a posebno na sljedeće veće događanje u Nedjelju 25.09.2021. Dan nacionalnih manjina te Fišijadu u subotu 1.listopada.