Program Ajvarfesta

Ajvarfest u Lipiku

Sutra, u subotu 24. rujna se održava poznati Ajvar fest u parku u Lipiku. 

Ove godine smo zaista priredili raznovrsni događaj povodom Franciškova, veći i bolji nego prošlih godina. Manifestacija se razvija i upotpunjava novim sadržajima s kojim nas upoznaje Hrvoje Kovačić iz Turističke zajednice Grada Lipika. 

 

Natjecanje u pripremi ajvara, Jesenski sajam i slavonski doručak

Cjelodnevna manifestacija počinje u 10 sati okupljanjem natjecatelja, zaljubljenika u ajvar i podjelom namirnica. Počinje zanimljiva i duga priprema namirnica, pečenje i kuhanje ajvara. Prijavljenih na natjecanje u kuhanju ajvara ima više od prošle godine, tako da očekujemo puno različitih recepata i više opojnih mirisa jeseni. Svi ajvari će se ocjenjivati, a najbolji ajvari Slavonije biti nagrađeni. 

Uz natjecateljski dio organiziran je veliki Jesenski sajam, s 40-tak izlagača koji će ponuditi posjetiteljima mnogo proizvoda i usluga. Najavili su se proizvođači ajvara, pekmeza, meda, suvenira, odjeće, jesenske opreme i bilja te rukotvorina.

Novost je i prvi tradicionalni slavonski doručak u Lipiku koji se sastoji od 1500 jaja, što će biti svakako atrakcija za posjetitelje. Prije doručka će biti organizirano praktično natjecanje u tucanju mnogobrojnih jaja, tako da prijavljeni posjetitelji mogu sudjelovati u pripremi svog doručka.

 

Cjelodnevna zanimacija

Ove godine se pridružuje i tvornica mineralne vode - lipički Studenac koji organizira "Dan otvorenih vrata u Studencu". Na svom štandu u parku, od 14 sati će predstavljati proizvode i aktivnosti, imati mnoga iznenađenja, veliki bazen za aquazorbing te facepainting. Posjetitelji Lipika će moći po prvi puta posjetiti tvornicu vode Studenac. Prijave su na štandu, a polazak je vlakićem svakih sat vremena. Mažoretkinje Grada Lipika će imati nastup i humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za svoj rad i put na svjetsko prvenstvo. Dječji vrtić "Kockica" organizira dječju predstavu, kreativnu radionicu za najmlađe i maskotu.  Tokom dana će biti zanimacija za djecu s napuhancima i raznim štandovima s igračkama, a svi posjetitelji će moći iskusiti jahanje na konjima KK Diamant, vožnju kočijom s lipicancima, te vožnju vlakićem. 

 

Gastro ponuda je osigurana restoranom "Vrata Slavonije" koji će imati široku ponudu prehrane i pića u velikom šatoru, a na jesenskom sajmu će biti i štandovi sa slatkim i slanim proizvodima. Vjerujemo da ćete i Vi degustirati ajvare koji napravljeni kod natjecatelja.

Glazbenu pozadinu će po prvi puta u Lipiku napraviti mladi tamburaški sastav "Safir" iz Pleternice, koji će nas zabavljati cijeli dan. 

 

Organizatori Ajvarfesta su Grad Lipik, Turistička zajednica Grada Lipika, Lipička turistička i razvojna agencija Lira, tvornica Studenac, Dječji vrtić Kockica, uz partnere Lipkom, Mažoretkinje Grada Lipika, Državna ergela Lipik, Kasački klub Diamant, restoran  Vrata Slavonije te mnogobrojni izlagači Jesenskog sajma i natjecatelji Ajvarfesta.  

 

Pozivamo Vas na jedinstvenu manifestaciju u Slavoniji - Ajvarfest Lipik 2022.

 

Program Ajvarfesta

10h Festival Ajvara

10h Jesenski sajam

11h Natjecanje u tucanju jaja

12h Nastup Tamburaškog sastava “Safir”

13h Humanitarna akcija Mažoretkinja grada Lipika

14h Dan otvorenih vrata “Studenca”

14h, 15h, 16h, 17h Vožnja vlakićem u Studenac

15h Dječji program i predstava

16h Početak ocjenjivanja

18h Proglašenje najboljeg ajvara Slavonije

 

Turistički vlakić 12-18 sati

Jahanje na konjima KK Diamant 12-18 sati

Vožnja kočijom s lipicancima Državne ergele Lipik 13 -17 sati.

Zabava za najmlađe na napuhancima cijeli dan

 

 

Sutradan, u Nedjelju 25.rujna u 16 sati je organiziran Dan kulture nacionalnih manjina u velikom šatoru u parku.