Wandelbahn

U doba prvog većeg razvoja turizma u Lipiku, krajem 19. stoljeća se gradi velebno šetalište kojeg nema još dugo vremena na našem području, pa čak ni u Zagrebu.

 

Natkriveno šetalište do kupališta je služilo kao komforna i neobična šetnica za goste u zimskim vremenima. Kasnije sama šetnica je dobila i ugostiteljske i zabavne sadržaje te se opet poboljšala ponuda Lipika. 

Po uzoru na zapadnu europu, Lipik je još u 19. stoljeću poprimio arhitektonska obilježja s novim građevinama. Malo neobično za malo slavonsko mjesto ?

Pa, u Lipik i prije toga su dolazili stranci. U potrazi za jedinstvenim izvorima vode po Europi, mnogi putopisci su došli u Lipik. Priča o Lipiku u Europi se razvijala od 18. stoljeća, i to ne u građanskim krugovima, nego među stručnim ljudima. Oni su obično bili i imućniji i tako da se razvijao interes ljudi koji traže više. Od Lipika se s vremenom razvijala i destinacija koja nudi više. 

Građevina Wandelban svoje originalno ime ima upravo zahvaljujući tim strancima, koji su uvodili nove trendove u obični slavonski kraj. Posebnost 

Šetalište Wandelbahn bilo je tijekom povijesti glavno mjesto odvijanja dnevnog pa i večernjeg života lječilišnih gostiju na otvorenom i poluotvorenom prostoru. Bio je to svojevrsni korzo za posjetitelje lječilišta i građane Lipika. U opisima Lipika i lipičkih toplica (Maruševski) ondašnjeg vremena spominje se da „U Lipik se odlazilo i dolazilo sklapati poznanstva, slušati koncertne majstore, kartati, voditi prolazne ljubavi i, koristeći se blagodatima termomineralne vode i povoljne kontinentalne klime, liječiti se i odmarati“.

 Nakon dovršenja šetališta se gradi veličanstveni Kursalon, kojem će kao poveznica služiti jedinstveni Wandelbahn.