Koncert LADO

Posebni događaj će se održati sljedeći tjedan u Lipiku. Iz Zagreba nam dolazi nacionalni ansambl LADO, koji će pripremiti koncert u školskoj športskoj dvorani umjesto po prvom planu na lipičkim bazenima.

Nacionalni ansambl LADO dolazi u Lipik povodom postavljanja brončane biste začetnika i osnivača LADO-a Zvonimira Ljevakovića koji je iz Lipika. 

Uz vrhunske plesne izvedbe, poznato je kako se Ladovi umjetnici mogu s lakoćom transformirati i u reprezentativni folklorni zbor, a u ovo pandemijsko vrijeme i u manji vokalno-instrumentalni ansambl. Kroz program Sako leto ima nekaj novoga koji izvodi orkestar i solisti Ansambla LADO nastoji se kao i uvijek prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske instrumentalne i vokalne narodne glazbe i izričaja kao i raznovrsna tradicijska glazbala. Zahvaljujući jedinstvenoj kolekciji narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti i ljepote, koncerti Ansambla su svojevrsna revija hrvatskog tradicijskog ruha. Kroz jednosatni program, Ladovi solisti i glazbenici prikazat će glazbenu baštinu Moslavine, Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke, Podravine, Međimurja i Dalmacije. Glazbene obrade potpisuju Božo Potočnik, Marijan Makar, Emil Cossetto, Duško Topić, Alan Kanski, Marko First i Zlatko Potočnik.

Cijeli četvrtak 10.06.2021. godine će u Lipiku biti svečano, a koncert počinje u 20.30 sati u skladu s epidemiološkim mjerama. Dođite na prvi koncert ove godine u Lipiku !

 

 

 

Zvonimir Ljevaković rođen je 1908. godine u Lipiku, a osim profesorskog rada, obilježio je hrvatsku kulturu kao začetnik i idejni osnivač jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla - Ansambla LADO; u kojem je kao umjetnički voditelj proveo pune 24 godine.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 40 godina od smrti prof. Ljevakovića, Ansambl LADO će pokloniti profesorovu bistu njegovom rodnom gradu u trajno sjećanje na njegov rad i značaj za očuvanje hrvatske tradicijske baštine. Bista je izrađena u bronci i autorski je rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog, a biti će postavljena na Trgu dr. Franje Tuđmana u Lipiku u četvrtak u 19 sati.

 

PROGRAM

 Drmeš iz Posavskih Brega

Glazbena obrada: Božo Potočnik

 1. Sako leto ima nekaj novoga

Glazbena obrada: Ivan Ivančan - Marijan Makar

 1. S one strane Dunava

Glazbena obrada : Duško Topić

 1. Gračanski drmeš

Glazbena obrada: Zlatko Potočnik

 1. Sprevajaj me draga

Glazbena obrada: Marijan Makar

 1. Žensko bunjevačko kolo i Tandrčak

Glazbena obrada: Božo Potočnik

 1. Nikaj duže do Miholja

Glazbena obrada: Alan Kanski

 1. Do kirija vuska steza širok pot

Glazbena obrada: Alan Kanski

 1. Trogirski šotić

Glazbena obrada: Marijan Makar

 1. Dude peteroglasne

Glazbena obrada: Marko First

 1. Oj sončece, sončece

Glazbena obrada: Marijan Makar

 1. Snočka sem ti draga

Glazbena obrada: Alan Kanski

 1. Zvuci s Karašice

Glazbena obrada : Duško Topić

 1. Lijepo pjeva za lugom djevojka

Glazbena obrada : Emil Cossetto

 1. Zelinski mužikaši

Glazbena obrada : Alan Kanski

 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADOprofesionalni je folklorni ansambl osnovan prije 72 godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.  

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); pet Nagrada grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009., 2017.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009.). LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu. 

 

PREUZMITE

Program koncerta