Lipički studenac i Studena

Voda iz prirode

Jedan od sinonima za Lipik je i mineralna voda "Lipički studenac".

Najstariji simbol Lipika koji datira iz 1875. godine je proizvodnja stolne i mineralne vode. Izvorna voda, geotermalna voda koja se prvotno punila i distribuirala diljem Europe.

 

Danas se zadovoljavaju noviji zakonski uvjeti pa se na policama trgovina nalazi gazirana mineralna voda "Lipički studenac" i stolna negazirana voda "Studena". Tokom povijesti proizvodili su se i gazirani sokovi, a nakana je da se isto ponovo pokrene.

Punionica vode prvo je bila u Kursalonu, sve do 2. svjetskog rata, a tokom industrijalizacije, na početku Lipika se sagradila nova tvornica. Potreba je nalagala stalnu dostupnost tehničke vode, pa se gradi akumulacija jezera "Raminac". Jezero i danas postoji te se koristi u rekreativne svrhe.

Izvori za proizvodnju vode su na par lokacija. Najpozatiji izvori su u parku u Lipiku, odakle se crpi geotermalna voda. Postoji i par izvora obične vode na zapadnoj strani Lipika. 

Naša voda je tokom povijesti mijenjala nazive, a sada se opet koristi "Lipički studenac" za mineralnu vodu i naziv "Studena" za običnu vodu.

Ovo je jedan o rijetkih svenira Lipika koji možete kupiti gdje želite i imati uvijek s sobom.   

 

Lipički studenac 

 Gazirana prirodna mineralna voda Lipički Studenac crpi se na dubinama do 380 metara, u prirodi jedinstvenog Lipika sve od davne 1875. godine. Umjeren sadržaj otopljenih minerala čini Lipički Studenac osvježavajućim izborom za svakodnevno uživanje u svim prigodama. Vrhunske je kvalitete, uravnoteženog, neutralnog okusa i svježine. Idealan je odabir za miješanje s vinima, jer zbog srednje razine mineralizacije kao i balansa pojedinih minerala, ne mijenja njihov okus.


Dio podataka iz analize
Kationi u mg/L: natrij 101, kalcij 72,5, magnezij 26,4, kalij 13,3
Anioni u mg/L: hidrogenkarbonat 493, kloridi 51,2, sulfati 31,3, fluoridi 1,2
Ukupna količina otopljenih čvrstih mineralnih tvari u mg/L: 821

 

Studena

Prirodnu izvorsku vodu karakteriziraju hladni izvori izvorske vode po čemu „Studena“ nosi naziv „Studena“.

Studena izvire u Pakračkom gorju Lipika. Starost vode njenih izvora mjeri se u tisućama godina, a Institut Ruđer Bošković to dokazuje svojim analizama koje ukazuju na približnu starost od 7600 godina. Zbog uravnoteženosti sastava Studena je idealan izbor za svakodnevni unos tekućine i minerala.

Dio podataka iz analize
Kationi u mg/L: kalcij 79, magnezij 26,8, natrij 11,4, kalij 1,1
Anioni u mg/L: hidrogenkarbonati 400, kloridi 4,1, sulfati 3,3, fluoridi 0,21
Ukupna količina otopljenih čvrstih mineralnih tvari u mg/L: 556