Toplice i geotermalna voda

Dođite na Izvor zdravlja

Toplice Lipik

Toplice Lipik su okružene prirodnim izvorima ljekovite termalne vode i stoljetnim perivojem s bogatom povijesti.Toplice Lipik u svojoj očuvanoj izvornoj arhitekturi vode vas u blagodati u kojima su uživali još i stari Rimljani. Višestoljetna tradicija u liječenju bazirana je prije svega, na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 62°C, a zbog svog kemijskog sastava ima izvanredne balneološke karakteristike.

 

Višestoljetna tradicija 

Vjeruje se da su još stari Rimljani znali za blagodati lipičke termalne vode, no prvi pisani dokumenti datiraju iz 16.st. Lječilište u Lipiku se spominje već 1517.g. pod nazivom “Lipička vrela”. Već u 18. stoljeću se provode prve analize vode koje potvrđuju posebnost lipičke vode među europskim toplicama, te dolaze prvi namjernici da provjere ljekovitost. Grade se natkrivena kupališta i bazeni.

Nakon toga 19. stoljeće sa sobom nosi stručan i ozbiljan pristup korištenju lipičkih termalnih voda i počinje građenje prve bušotine, danas poznatog Grofovog vrela. Mineralna voda iz Grofovog vrela izvire iz dubine od gotovo 300 m i temperature od 60˚C.  Kao takva ima jake balneološke karakteristike po temperaturi, količini fluorida te sadržaju dominantnih iona: natrija, hidrogenkarbonata i klorida koji čine balneološku karakteristiku vode. Osim što se koristi kao kupka, lipička voda se zbog svoje ljekovitosti uvelike upotrebljava i za piće.

Toplice se počinju razvijati, grade se zgrade za boravak posjetitelja, te investira u stručan kadar i opremu. U Lipiku raste smještajna i ugostiteljska ponuda te uređenje perivoja. Lipik se razvija zajedno s toplicama, povećava se prometna dostupnost i dolaze turisti iz Europe. Lipik prvi počinje razvijati zdravstveni turizam u Slavoniji.

Danas su Toplice Lipik brend, sinonim za zdravstveni turizam na kontinentu Hrvatske. I dalje se razvijaju, koriste nastručniji kadar i novu opremu, obnavljaju i opremaju zgrade s novim sadržajima te šire ponudu. Baza je i dalje ljekovita geotermalna voda koja je jedinstvena u Europi. U nastavku ćemo Vam približiti turističku i medicinsku ponudu Toplica Lipik.

 Povijest lječilišta

 

 

  

TURISTIČKA PONUDA I DODATNI SADRŽAJI

Zatvoreni bazen s termomineralnom vodom 

Gostima stoji na raspolaganju jedan zatvoreni bazen s termomineralnom vodom za rekreativno kupanje, relaksaciju, masažu  vodenim slapovima i gejzirima. 

Prema liječničkoj preporuci vrijeme trajanja kupanja u termomineralnoj vodi je do 60 min.

Link na bazen

 

Masaža

Masažom se smanjuje napetost, opuštaju mišići i potiče cirkulacija.

 Gostima su u ugodnom i opuštajućem ambijentu na raspolaganju: 

- podvodne masaže u termomineralnoj vodi

- ručne masaže (sportske, klasične, relaksirajuće, medicinske ili aromamasaže), vibromasaža

 

Kupke u mramornim kadama

Za relaksaciju i oksigenaciju tijela nudimo opuštanje u termomineralnoj vodi u stoljetnim mramornim kadama (za po jednu osobu)

 Gostima su u ugodnom i opuštajućem ambijentu na raspolaganju: 

- biserna kupka

- Grofova kupka 

- Grofičina kupka 

 

MEDICINSKA PONUDA

Zdravstveni učinak lipičke termomineralne vode:

 - smanjenje bolova kod vratobolje i križobolje (vertebralnih i vertebrogenih tegoba) 

- reduciranje bolova kod osteoartritisa i upalnog reumatizma različite naravi 

- pozitivan učinak na bol kod neuroloških bolesti i nakon operacija zglobova i kralješnice 

- povećanje pokretljivosti u zglobovima, za jačanje mišića 

- smanjenje bolne napetosti u mišićima 

- poboljšanje cirkulacije, kod oteklina potkoljenica 

- smanjenje osjećaja umora, poboljšanje općeg stanja, relaksaciju i rekreaciju 

 

Rehabilitacijski programi

Spojem prirodnih činitelja, modernih medicinskih dostignuća i stručnog osoblja pripremaju se rehabilitacijski programi prilagođeni specifičnim potrebama svakog pojedinca. Provodi se neurorehabilitacija oboljelih od multiple skleroze i stanja nakon moždanog udara. 

U današnjem obliku Toplice rade od 1971. godine. Provodi se rehabilitacija neuroloških stanja i bolesti, reumatskih bolesti, posttraumatskih stanja, postoperativna rehabilitacija, te se provodi preventivno liječenje i prakticira zdravstveni turizam.

O liječenju se brinu liječnici specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, reumatologije, neurologije, interne medicine zatim logopedi, fizioterapeuti, radni terapeuti, medicinske sestre i drugi djelatnici, ukupno oko 200 djelatnika.

Osim navedenog provodi se preventivno liječenje, edukacija, dijagnostičke procedure (EMG, EMNG, EKG, UZV) i zdravstveni turizam.

 Više o lječenju pogledajte link 

 

SMJEŠTAJ 

Ovisno o funkcionalnom stanju svakog pojedinca pružamo mogućnost izbora smještaja u jednom od 5 objekata, od apartmana s 4 zvjezdice do odjela s 24-satnom njegom u miru jednog od najljepših lječilišnih perivoja u Hrvatskoj.

 

Turistički smještaj 

Ankin dvor

Moderno uređeni apartmani, kategorizirani s 4 zvjezdice, površine 35-40 m2 za 2-4 osobe. Sastoje se od dvokrevetne spavaće sobe (twin ili double kreveti), boravkom u kojem se nalazi dodatni ležaj za 1-2 osobe, kupaonice s kadom i kuhinje s blagovaonicom. Apartmani su klimatizirani, opremljeni televizorom i internet pristupom (Wi-Fi). Objekt je u neposrednoj blizini kompleksa Toplica Lipik, s vlastitim dvorištem i osiguranim parkingom. Raspolažu s 8 apartmana.

 

Fontana

Dvokrevetne sobe su velike i prostrane s lijepim pogledom na stoljetni park koje osiguravaju mir i tišinu dok jednokrevetne sobe imaju pogled na bazen i Toplice te omogućuju privatnost svakom bolesniku. Svaka soba ima kupaonicu s termalnom vodom, televizor. Objekt Fontane podijeljen je na prizemlje i dva kata, povezan je toplom vezom s bazenom, fizikalnim terapijama i restoranom. Raspolaže sa 70 soba. 

 

Kamene kupke

U ovom objektu se nalazi 7 dvokrevetnih soba na prvom katu koje su povezane dizalom i toplom vezom. Sobe su klimatizirane, opremljene televizorom i internet pristupom te se nalaze u neposrednoj blizini fizikalnih terapija. U prizemlju objekta Kamene kupke se nalazi restoran i kafić.  

 

Medicinski smještaj

Dependence

Objekt Dependence kapaciteta 39 kreveta, sastoji se od 18 dvokrevetnih i trokrevetnih soba. Sobe su klimatizirane i opremljene televizorom. Korisnicima je na raspolaganju poseban prostor  za odmor i druženje. Na odjelu se nalazi vježbaonica, hidroterapija i topla veza s fizikalnim terapijama i restoranom.

 

Kurhotel 

Objekt Kurhotela podijeljen je na prizemlje i dva kata, moguće je smjestiti od potpuno nepokretnih pacijenata do onih kojima je potrebna minimalna pomoć u samozbrinjavanju, zdravstvena skrb je organizirana tijekom 24 sata i prilagođena je pacijentima smještenima na odjelima. U objektu je moguće odraditi svu fizikalnu terapiju osim bazena.

* Svi objekti (osim Ankinog dvora) imaju dizala i rampe za prilaz invalidskim kolicima.

 Više o smještaju na web stranici Toplica Lipik

 

RESTORAN

 U ugodnom ambijentu restorana Kamene kupke nudi se izbor između vegetarijanske, veganske ili bezglutenske prehrane.

Osim dnevnih menija (doručak 15,00 kn, ručak 45,00 kn, večera 35,00 kn) moguće je, uz prethodnu najavu, kako za grupe tako i za pojedince poslužiti jedan od 6 menija (standardni, grofovski I i II, mediteranski, vegetarijanski ili specijalitet kuće) u rasponu cijena od 60,00 do 75,00 kn. Kapacitet restorana je 132 mjesta. Pristup restoranu omogućen je i osobama s teškoćama u kretanju. Radno vrijeme restorana: svakim danom od 07:00 do 20:00.

 Više o restoranu na web stranici Toplica Lipik

 

KULTURNA BAŠTINA

Mramorne kupke

Mramorne kupke su najreprezentativnija građevina lječilišnog kompleksa sagrađena u duhu neorenesanse koju su svojevremeno uspoređivali s najpoznatijim europskim lječilištima Baden Badenom ili Karlovim Varyma. U sačuvanim podnim mramornim kadama provodi se hidroterapija u geotermalnoj vodi. U centralnom holu se održavaju prigodna društvena događanja, izložbe i koncerti. 

 

 Konferencijska dvorana Quella

 Svečana dvorana Quella pogodna je za organiziranje konferencija, seminara, radionica ili koncerata, predstava i ostalih društvenih događaja. Opremljena je svom potrebnom informatičkom opremom: prijenosno računalo, LCD projektor, platno, flip chart, mikrofon, razglas, pristup internetu. Kapacitet je 70 sjedećih mjesta.

 

 Restoran i gastro ponuda

 U ugodnom ambijentu restorana Kamene kupke nudi se izbor između vegetarijanske, veganske ili bezglutenske prehrane.

Osim dnevnih menija (doručak 15,00 kn, ručak 45,00 kn, večera 35,00 kn) moguće je, uz prethodnu najavu, kako za grupe tako i za pojedince poslužiti jedan od 6 menija (standardni, grofovski I i II, mediteranski, vegetarijanski ili specijalitet kuće) u rasponu cijena od 60,00 do 75,00 kn. Kapacitet restorana je 132 mjesta. Pristup restoranu omogućen je i osobama s teškoćama u kretanju. Radno vrijeme restorana: svakim danom od 07:00 do 20:00.

 

Lječilišni perivoj Lipik

 Specifičnost Toplica je da se nalaze u okruženju Lječilišnog perivoja Lipik, jednog od najljepših u Hrvatskoj koji nosi titulu "spomenik parkovne arhitekture", sa svojim šetnicama upotpunjuje uslugu Toplica i pruža jedinstven ugođaj. U njemu se organiziraju razna gradska društvena događanja, a u planu je njegova detaljna obnova.

 

Dodatni sadržaji

Za potpuni doživljaj nude se dodatni sadržaji kao što su glazbene večeri u restoranu ili dvorištu, večeri društvenih igara, prezentacije lokalnih OPG-a uz mogućnost degustacije, mogućnost prijevoza do Ergele Lipik,  šetnja tematskom „Jelkinom stazom“ kroz lipički perivoj uz stručno vodstvo kostimiranog turističkog vodiča, izleti u organizaciji turističke agencije, najam bicikla.

 U prostoru toplica nalazi se i čitaonica te suvenirnica, a često se organiziraju i razne radionice, čitanje poezije, koncerti, izložbe, promocije knjiga, predstave…

  

Kontakt

Tel: +385 (0)34 440-700 (centrala)

       +385 (0)34 440-719 

Fax: +385 (0)34 440-702

E-mail: info@bolnica-lipik.hr

Web: Bolnica Lipik

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik

Ulica Marije Terezije 13

34551 Lipik

 

 

 

 

 

Kupanje u Toplicama

Toplice Lipik su 16. siječnja 2021. godine ponovo otvorile za korištenje prekrasan zatvoreni bazen s geotermalnom vodom za rekreativno kupanje.    Korištenje je podjeljeno za vanjske goste i pacijente: - za vanjske korisnike radnim danom od 18:30 do 21:00 (2 termina), vikendom od 17:00 do 21:00 (3 termina). - za korisnike koji su smješteni u toplicama radnim danom od 15:30 do 18:00 (2 termina), subotom od 09:30 do 16:30 (5 termin...

 

PREUZMITE

Letak

Bazen i masaža

Cjenik smještaja