4. Pekmezijada

Nedjelja, 22. Rujan 2019. u 9 sati

 

Pekmezijada

 

Turistička zajednica i Grad Lipik Vas pozivaju na 4. Pekmmmmezijadu u Lipiku i 3. Natjecanje za najbolje slastice. Drugi gastro vikend povodom obilježavanja Dana grada Lipika nam donosi Dan voćara u nedjelju 22. 9. 2019. godine od 9 sati. Dan voćara, Jesenski sajam, Pekmezijada i Natjecanje za najbolje slastice se održavaju u isto vrijeme na istom mjestu, a o Danu voćara više saznajte na stranicama.

 

Pekmezijada je natjecanje koje je pokrenula Turistička zajednica grada Lipika prije tri godine kao nadopunu turističkoj ponudi u jesenskom periodu i radi jačanja događanja Dana voćara i Jesenskog sajma.

Na Pekmezijadi se kuha pekmez od zrelih šljiva, koje se upravo hlade i čekaju vrijedne ruke i vrući kotao na Pekmezijadi.

Sirovinu osigurava Grad Lipik, a svim natjecateljima je predviđeno 20 kg šljiva, 5 kg šećera, želin. Od opreme smo pripremili stol s klupama i pregaču za svaku ekipu. Podjela šljiva će biti dan ranije, u subotu od 14 do 16 sati u Gradskoj upravi uz najavu na kontakt 098/575-335, kako bi se natjecatelji mogli pripremiti kod kuće. Dozvoljeno je čišćenje šljiva i mljevenje kod kuće, ali preporučujemo cjelokupnu pripremu na manifestaciji.

Priprema i kuhanje počinje u 10 sati.

Predaja uzoraka pekmeza u tanjuru i zatvorene teglice će biti u 15 sati, kad počinje ocjenjivanje tročlanog žirija.

I ove su godine , radi poboljšanja kvalitete manifestacije, osigurane vrijedne i korisne nagrade za pobjednike „Pekmezijade“ i „Natjecanja u slasticama".

Zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 18 sati, ispred šatora.

Pogledajte prošlogodišnji dan voćara u fotogaleriji

 

A da bi ugodno proveli cijeli dan u Lipiku imamo i puno sadržaja. Udruga „LIDO“ iz Dobrovca i ove godine upoznaje posjetitelje s tradicionalnim slavonskim običajem – originalnim pečenjem slavonske šljivovice. Članovi udruge su pripremili sirovinu i moći će se pogledati kako Slavonci znaju ugrijati veseli stroj. A za ostale napitke imamo i ugostiteljsku ponudu tijekom cijelog dana.

Iako nema vožnje kočijom ove godine, za obilazak grada Lipika unajmite turistički vlakić ili unajmite bicikl. Ddošao nam je opet zabavni park za najmlađe koji će raditi svaki dan do Fišijade. Između jutarnjih stručnih panela i sumraka pred kraj događanja će Vas veselo zabavljati mladi tamburaši „De Gotho“ iz Požege.

Ako trebate dodatne informacije nazovite u Turistički ured 098/575-335 (Hrvoje Kovačić) i za dodatne ažurne informacije pratite:

facebook stranicu TZGL

događaj Pekmezijada Lipik

web stranicu Turističke zajednice grada Lipika

 

 Natjecanje za najbolje slastice

Uz Pekmezijadu kao i ranijih godina organiziramo i Natjecanje za najbolju slasticu. Svaki službeni natjecatelj „Pekmezijade“ je obvezan sudjelovati s jednim uzorkom slastice. Svi ostali članovi službenih ekipa također mogu sudjelovati sa svojim osobnim izborom koji su pripremili kod kuće.

Prošle, 2018. godine smo prebrojali preko 30 vrsta kolača koje su članovi ekipa priredili za kušanje i prezentaciju na Pekmezijadi. To nam je ukazalo na mogućnost proširenja turističke ponude, a sve u svrhu pronalaska slatkog gastro suvenira, odnosno slastice koja može predstavljati našu destinaciju.

Ovim putem pozivamo i sve ostale građane Lipika i Pakraca da se odazovu pozivu na „Natjecanje za najbolju  slasticu“ uz obveznu najavu i prijavu radi kvalitetne organizacije natjecanja.

Predaja uzoraka slastica će biti u 14 sati u velikom šatoru kada počinje ocjenjivanje tročlanog žirija. 

 Više o slatkom natjecanju pogledajte ovdje.

 Dođite u Lipik !

 

PREUZMITE

Plakat