Ajvarfest

Ajvar je najpoznatiji jesenski namaz. To je specijalna vrsta namaza, napravljena od crvene paprike i patliđana, tajnih začina ali nekada i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje. Koristi se najčešće kao namaz i kao dodatak jelima sa roštilja, a koliko ga neki vole i žlicom bi ga samog jeli. 

No, put do pune žlice dooobrog ajvara znaju samo neki, oni koje nije strah zasukati rukave i potrošiti cijeli radni dan kako bi se od paprike, patlidžana i dodatnih tajnih začina pripremila ta slasna crvena delikatesa. Ako ste uvjereni da je onaj ajvar koji Vi spremate najbolji u ravnoj Slavoniji, priključite se onima koji misle poput Vas i postanite natjecatelj na ovogodišnjem jedinstvenom  Ajvarfestu u Lipiku.

Ove godine se održava i posebni 1. Slavonski doručak sa čak 1500 jaja, koji se idealno slažu uz naš i vaš novi ajvar.

Cijeli dan će nas zabavljati tamburaški sastav Safir iz Pleternice.

Jedinstveni Ajvar fest u Lipiku održat će se u subotu 24. rujna 2022. od 10 sati. 

Ajvarfest u Lipiku se održava već sedmu godinu i zaista želimo napraviti jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj. Održava se u stoljetnom parku u Lipiku na parkirališu. Natjecatelji će dobiti 15 kg paprike i 5 kg patliđana. Počinje u 10 sati, natjecatelji imaju vremena do 16 sati da završe svoje jelo. U 16 sati se jela ocjenjuju, a u 18 sati je javna objava rezultata i proglašenje pobjednika. 

Od 13-18 sati će po gradu voziti kočija sa lipicancima, a u isto vrijeme će voziti i turistički vlakić. Polazak je ispred gradske uprave.   

Organizatori su za natjecatelje pripremili namirnice potrebne za natjecanje (paprika, patlidžan), a prijava ekipa traje do 20. rujna 2022. na broj telefona  098/9476739 (Daria) gdje se mogu dobiti i sve dodatne informacije vezane za natjecanje.

Nakon prošlogodišnje uspješne manifestacije, Ajvar fest je ove godine idealna prilika za druženje s prijateljima, kolegama s posla ili obitelji uz koju se s malo truda, paprike, patlidžana, tajnih sastojaka i dozu adrenalina može pripremiti i najfiniji domaći ajvar.

Svi ste pozvani na Ajvar fest 2022! 

Ali naravno pozivamo Vas i ostale manifestacije povodom Dana grada Lipika 2022. , a posebno na sljedeće veće događanje u Nedjelju 25.09.2021. Dan nacionalnih manjina te Fišijadu u subotu 1.listopada.