NAPOMENA: Ovo je BETA verzija nove stranice Turističke zajednice Grada Lipika. Trenutno još traje popunjavanje i testiranje stranice.

Simboli Slavonije

Odaberite najbolje iz Slavonije

Žitna polja

Bećarac 

Suhomesnati proizvodi

Rakija 

 

Kulen

 

Slavonski kulen (kulin) je hrvatski orginalni suhomesnati proizvod. Proces proizvodnje kulena traje najmanje 9 mjeseci. Tradicija je da se kulen pravi od mesa potpuno odraslih svinja (starosti oko 1 do 2 godine), tjelesnih masa između 130 i 230 kg. Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti na 5°C jedan do dva dana, a zatim se melje ili još bolje sitno sjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i blagu crvenu papriku a po želji i nešto ljute. Mesna se masa dobro izmiješa i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen treba odstajati do osam dana u usoljenom mesu, a potom se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim nastao sagorjevanjem drva od bukovine, grabovine ili jasena. Treba  ga dimiti desetak puta u razdoblju od dvadesetak dana. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji na temperaturi oko 16°C i vlažnosti zraka od 70% do 85%. (https://hr.wikipedia.org/wiki/Slavonski_kulen )